top of page

Januari 2017

Vinterfåglar in på Knuten

 

Naturskolan Kvarntorp hjälper till med tips och idéer kring Sveriges Ornitologiska Förenings populära årliga aktivitet Vinterfåglar in på Knuten. Hur får man bästa fågelmatningen och hur skiljer man de olika arterna åt? Kanske kan din klass eller skola starta en fågelmatning denna vinter? Vinterfåglar in på Knuten är fågelmatarnas egen folkfest. Över 20 000 fågelmatsentusiaster räknar sina fåglar samma helg. Det blir en fantastisk statistik och mycket uppmärksamhet i media. Det är enkelt: sätt upp en fågelmatning och räkna hur många individer av varje art som besöker den under de speciella räknardagarna.

 

Vinterfåglar in på knuten som pdf

Varför blir det vinter och hur handskas djuren med kyla och snö? Tillsammans diskuterar vi varför en del fåglar flyttar bort under vintern medan andra stannar kvar hos oss. Vi kollar på Naturskolans träfågelmodeller och undersöker deras utseende för att koppla detta till deras olika levnadssätt. Vi lär oss om vilken mat stannfåglarna vill ha och tittar i kikare på fåglar runt fågelmatningen eller på skolgården.

Vi leker lekar kring fåglarnas insamling av mat till sina vinterförråd. Detta för att förstå enkla samband i naturen.

Plats: Naturskolan Kvarntorp eller på plats på er skola. Vid besök på skolan gäller besök i klasserna (inga storsamlingar). Samordna gärna besöken till flera klasser samma dag, max 2 klasser per dag.

Om det är någon pedagog eller skola som redan innan jul vill ha tips och hjälp med hur man startar upp en fågelmatning så hör av er till Naturskolan. Det går också bra att läsa på http://www.wildlifegarden.se/levande-tradgard/vad-ater-faglarna.html

FÖRSKOLAN

 – FÖRSKOLAN SKA STRÄVA EFTER ATT VARJE BARN

  • Utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.

  • Utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen.

     

    GRUNDSKOLAN

    KURSPLANERNAS CENTRALA INNEHÅLL ÅRSKURS 1 – 3

     

    Biologi, fysik och kemi

    Året runt i naturen

  • Jordens, solens och månens rörelser i förhållande till varandra. Månens olika faser. Stjärnbilder och stjärnhimlens utseende vid olika tider på året.

  • Årstidsväxlingar i naturen och hur man känner igen årstider. Djurs och växters livscykler och anpassningar till olika årstider.

  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras, grupperas och artbestämmas samt namn på några vanligt förekommande arter.

  • Enkla näringskedjor som beskriver samband mellan organismer i ekosystem.

    Metoder och arbetssätt

  • Enkla fältstudier och observationer i närmiljön.

  • Enkla naturvetenskapliga undersökningar.

     

    KURSPLANERNAS CENTRALA INNEHÅLL ÅRSKURS 4 – 6

     

    Biologi

    Natur och samhälle

  • Ekosystem i närmiljön, samband mellan olika organismer och namn på vanligt förekommande arter. Samband mellan organismer och den icke levande miljön.

    Biologins metoder och arbetssätt

  • Enkla fältstudier och experiment. Planering, utförande och utvärdering.

  • Hur djur, växter och andra organismer kan identifieras, sorteras och grupperas.

     

    SÄRSKOLAN

     – KURSPLANERNAS CENTRALA INNEHÅLL ÅRSKURS 1 – 6

     

    Naturorienterade ämnen: biologi, fysik och kemi

    Mönster och strukturer i naturen

  • Årstidsväxlingar och kännetecken för de olika årstiderna. Vilka konsekvenser årstidsväxlingarna får för människan.

  • Djur och växter i närmiljön och hur de kan sorteras.

  • Livscykler hos några växter och djur.

  • Överlevnadsstrategier hos några växter och djur beroende på årstid.

I samarbete med:

bottom of page